Mezőgazdasági őstermelő

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.03

Olvasási idő: 4 perc


Ez a tartalom 776 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az őstermelőket érintő átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Mezőgazdasági őstermelő 2020. évi adóbevallásában a könyvelője bejelölte, hogy a 2021. adóévre nem választ átalányadózást, illetve azt megszünteti. Ha a 2021-es adóbevallásban ezt a mezőt (azaz 2021. adóévre nem választ átalányadózást, illetve azt megszünteti) „üresen hagyja”, akkor 2022 adóévben újra átalányadózó lesz?

Válasz: 

Az őstermelő az átalányadózás alkalmazása helyett – választása szerint – adóévenként az adóév egészében a tételes költségelszámolást vagy a 10 százalék költséghányad módszerét választhatja. Amennyiben az őstermelő az Szja-bevallás benyújtására kötelezett, akkor az éves bevallásában nyilatkozhat arról, hogy a következő évre sem választ átalányadózást. Tehát az Szja szerinti adózás esetében az évenkénti megerősítés szükséges, hogy az őstermelő az Szja szerint teljesíti az adókötelezettségét, a bevallás 12. lap első sorában történő bejelöléssel. Ha pedig a bejelölés elmaradna, akkor az annyit jelent, hogy az előző évi Szja szerinti adózás helyett az őstermelő az adott adóévben az átalányadózás szabályai szerint jár el.