Lábon álló nyárfa értékesítése őstermelőként

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.03

Olvasási idő: 7 perc


Ez a tartalom 776 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az őstermelőket érintő átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés:

Egy őstermelő adószámos magánszemélynél csak ez a 021001 (Erdészet, egyéb erdőgazdálkodási tevékenység) tevékenységi kör van bejelentve. Lábon álló nyárfaerdőt szeretne értékesíteni. Általányadózó őstermelőként ezt megteheti? Hogyan adózik?

Válasz:

Abból kell kiindulni, hogy a lábon álló fa még a kivágása előtt élőfa. A lábon álló fa mindaddig, amíg kivágásra nem kerül, addig beletartozik az Áfatörvény 7. sz. mellékletének I. rész A pont 1. sorszám alatt meghatározott élő növény megnevezés alá beleértve a fák gyökereit is.

Esetünkben viszont a lábon álló fa értékesítésre kerül, de nem mint pl. facsemete (tehát élő faként) vagy mint pl. átültetési céllal, hanem kivágás céljából. Ebben az esetben viszont nem az élőfát értékesíti az eladó, hanem a kivágott és feldarabolt fát, ebből következően a már kivágott és feldarabolt fa nem tartozik a hivatkozott áfatörvény hatálya alá. Tehát a lábon álló fa az áfa tekintetében nem minősül élő fának, így annak értékesítését úgy kell kezelni, mintha csak kivágott nyers fa eladása valósulna meg. Ezért a kivágott fát a 4403 vámtarifaszám alá kell besorolni, tehát nem a 0602 vámtarifaszám alá.

A kivágott és így értékesített lábon álló fák esetében az Áfatörvény XIV. fejezete szerinti, a mezőgazdasági tevékenységet folytató adóalanyokra vonatkozó különös szabályok nem alkalmazhatók, vagyis az Áfatörvény 198. § a) és c) pontja, valamint a már említett 7. számú melléklet I. rész A/1. pontja. A leírtakból következően a vevő felvásárlási jegyet nem állíthat ki, illetve az eladó őstermelő a kompenzációs felárra sem lesz jogosult.

A lábon álló fa kivágása nem minősül őstermelői tevékenységnek, ezért a kivágott fát magánszemélyként lehet értékesíteni. Amennyiben adószámos magánszemélyről van szó, akkor annak a vizsgálata is szükséges, hogy a magánszemély áfakörös vagy alanyi mentességet választott, mivel a kivágott és feldarabolt fa normál adóköteles ügyletnek minősül, a mindenkori törvényes áfamérték felszámításával. De lehetősége van a magánszemélynek (feltéve, hogy nem adószámos magánszemélyről van szó), hogy a lábon álló fát ingóságként értékesítse, az ingóságokra vonatkozó adózási szabályok betartásával.

Megjegyzendő, hogy amennyiben az őstermelőtől élő fát (pl. csemetét) ad el gyökérrel együtt, akkor kompenzációs felárra jogosult, melynek során felvásárlási jegyet kell kiállítani.