Internetes kereskedelem katás adózással

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.03.14

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 824 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

Katás egyéni vállalkozó, gyed mellett, MLM rendszerben illóolajok értékesítésével foglalkozik és egy külföldi cégtől jutalékban részesül. A vállalkozó internetes felületen saját maga által készített videók, szóróanyagok közzétételével ajánlja a termékeket, a vevők az ő neve alatt regisztrálnak a rendszerben, mely vásárlások után jutalékban részesül. Belefér-e a tevékenység a csomagküldő kiskereskedelem fogalmába?

A vállalkozással kapcsolatban további kérdések is felmerülnek. A vállalkozó, a csomagokhoz ajándékot ajánl fel, melyeket ő szerez be és önállóan küldi meg a vevőknek, ingyen, mint szóró ajándék, termékminta. A megvásárolt csomagokat a holland cég szállítja a vevők részére. A termékeket a vállalkozó is használja, az új termékeket beszerzi, hogy tudja ajánlani. 
Milyen költségeket tudna elszámolni a vállalkozó, ha nem lenne katás? Vonatkozik-e erre a tevékenységre a 3 M Ft-os 40%-os adó, mivel a vevők mind belföldi magánszemélyek, azonban a jutalékot a holland cég fizeti. Jó-e a számla fordított áfával való kiállítása, a holland cégnek nincs Magyarországon telephelye, de van közösségi adószáma és nem kéri a számlát? Az átalányadózás választható-e erre a tevékenységre?

A válasz kiindulópontja, hogy a gyeden lévő, kata szerint adózó egyéni vállalkozó főállású jogviszonyban áll, mivel fizetés nélküli szabadságon van, így munkaviszonyban nem éri el a heti 36 órát. A kata szerinti jogviszonyban nincs jelentősége a költségelszámolásnak, mivel költségeket nem lehet elszámolni, akár magasak a valóban létező költségek, akár nem. 

Ha nem kata szerinti jogviszonyban lenne, akkor a vállalkozás érdekében felmerülő költségeket lehet elszámolni, de csak a tevékenységhez igazodóan. Az egy helyről származó jövedelem tekintetében a bevételi 3 millió forintos értékhatárt figyelni kell, a felettes rész utáni 40%-os adót az egyéni vállalkozó fizeti, a külföldi partnercég miatt. A forgalmazási jutalék és az ehhez kapcsolódó MLM rendszer a felek üzleti kapcsolatán alapul, ebben a kérdésben nem tudunk tanácsot adni. Ezt a partnercéggel kell előzetesen pontosítani a megállapodást pedig írásban (szerződés) kell rögzíteni. Ugyanakkor a tevékenység nem sorolható be a csomagküldő kereskedelembe, mivel a jogviszony a holland cég és a magánszemélyek között jön létre, így az adózó tényleges tevékenysége a közvetítés. 

A kata esetében a bevételi értékhatár elvileg valóban 12 millió forint, az alanyi mentes adózó esetében is, de a 3 millió forint egy vevőtől származó összeg figyelésével. 

Némi könnyítést jelenthet az, hogy a 40%-os különadó megfizetésével az adózó a 12 millió forint túllépése esetén ezen összeg nem számít bele 12 millió forintos értékhatárba, mert az már egyszer leadózott összeg lesz. A holland cég felé kiállított számlák az irányadóak a bevételt illetően. A holland EU szám önmagában nem ér semmit sem, azt csak számlázáskor lehet használni. Tehát a jutalékhoz igazodó számla kiállítása kötelező. Mivel a kata szerint adózó alanyi mentes státusszal bír, ezért nincs jelentősége a Közösségi adószámnak. Az áfa nélküli számla alapján a holland partner a holland adóhatósággal számol el az ottani áfatörvény alapján. A fordított áfa nem értelmezhető, mert akkor az áfát a holland cégnek kellene fizetnie.

 

Egy vállalkozás indításakor felmerülő legfontosabb tudnivalókat foglalja össze a „Vállalkozásod első lépései – buktatók nélkül” című, ingyenesen letölthető kiadványunk.