Ingatlan bérbeadása átalányadózó őstermelő által

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.03

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 483 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az őstermelőket érintő átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

Ingatlan bérbeadásnál milyen adózást lehet választani, ha az adózó
egyéni vállalkozóként tételes, őstermelőként átalányadózást választott. Ha valaki őstermelőként átalányadózást választ, akkor az ingatlan bérbeadásnál milyen adózási mód választható?

Válasz: 

Feltehetően a kérdés magánszemélykénti bérbeadásra irányul, tehát a
kért vállalkozástól a leendő bérbeadás elkülönül. Ebben az esetben a magánszemély tulajdonát képező ingatlant a legegyszerűbb módon mindenféle vállalkozói jogviszony mellőzésével lehetne érvényesíteni. Az adófizetési kötelezettséget negyedévet követő 12.-ig kell teljesíteni, a negyedév bevétele 15%-nak a befizetésével. Csak befizetés létezik negyedévente, bevallás nincs. A tényleges bevallásra az éves bevallás elkészítése során történik, amikor az előleg befizetéseket a bevallásba történő beállítással figyelembe lehet venni.