Bejelentkezés

Ez a tartalom 281 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

A hulladékgazdálkodás eddigi változásai és a további változások 2023-tól

A hazai és az uniós környezetvédelmi előírások szigorítása, a keletkező hulladék mennyiségének a csökkentésére, valamint a minél hatékonyabb hulladékkezelésre és hulladékfeldolgozásra irányuló törekvések tették szükségessé a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok átfogó módosítását 2021-ben és a hulladékgazdálkodási szabályzatokat is ennek megfelelően kellet aktualizálni. A következő fontos változás 2023. közepén várható.

"*Hulladékgazdálkodási szabályzat (2022)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

2021. márciusától hatályos a hulladékgazdálkodás hazai rendjét alapvetően megváltoztató új jogszabály. A korábbi hulladéktörvény módosítását elsősorban a körforgásos gazdaság európai uniós elvének és követelményeinek való megfelelés inspirálta. Az új szisztéma egy minden eddiginél kiterjedtebb állami szerepvállalást és szigorúbb szankciórendszert intézményesít a hulladékgazdálkodás terén.
A körforgásos gazdaság célja egy olyan fenntartható hulladékgazdálkodási rendszer felállítása, melynek legfőbb célja a megelőzés, az újrahasznosítás és az illegális hulladéklerakás visszaszorítása. Lényeges cél továbbá a körkörös gazdaság alapelvének alkalmazása, vagyis az, hogy a hulladék visszakerüljön a gazdaságba nyersanyagként, másodnyersanyagként. A körforgásos gazdaságra történő átállás céljából került átalakításra a hulladékgazdálkodás piaca. A Magyar Közlönyben 2021. február 25-én került kihirdetésre az egyes energetikai tárgyú törvények módosításáról szóló 2021. évi II. törvény, amely jelentősen módosította a hulladékokról szóló 2012. évi CLXXXV. törvényt. A módosítás az uniós szabályozásból eredő kötelezettségek miatt is szükségessé vált. 2021. júliusában hatályba lépett az egyszer használatos műanyag hulladékokról szóló kormányrendelet.

Az új törvény megteremti a hulladékgazdálkodás meghatározó részének állami feladatkörbe vonását. A települési közszolgáltatáson túl a törvény az intézményi résztevékenység meghatározásával kizárólagos állami feladatkörbe vonja:

  • a közszolgáltatás körébe nem tartozó települési hulladéknak;
  • a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer hatálya alá tartozó termékek hulladékának;
  • a környezetvédelmi termékdíjas termék hulladékának, és 
  • a visszaváltási díjas rendszer hulladékának
    átvételét, ideértve az ezek által érintett hulladékgazdálkodási létesítmények fenntartását és üzemeltetését, a gyártói felelősségi kötelezettséget a gyártó nevében teljesítő szervezeti feladatainak ellátását, valamint a betétdíjas rendszert felváltó kötelező visszaváltási rendszer működtetését.

Változások 2023-tól

A Hulladékról szóló törvény alapján 2023. július 1-től következnek az újabb lényeges változások. A törvény V/A. fejezete tartalmazza a hulladékgazdálkodási koncesszióra vonatkozó szabályokat. Az ipari és a veszélyes hulladékok kivételével 2023. július 1-jétől minden hulladék gyűjtéséről és előkezeléséről kizárólagosan a koncesszor rendelkezhet (35 évre). 2021. augusztusában meg is jelent az egységes hulladékgazdálkodási koncessziós felhívás.

dr. Farkas-Csamangó Erika (2022-02-22)

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!