Egyéni vállalkozás és őstermelői tevékenység

Leipán Tibor Dátum Legutoljára frissítve: 2022.06.03

Olvasási idő: 6 perc


Ez a tartalom 746 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A Menedzser Praxis Tudás és Válaszközpont tanácsadóihoz és szakértőihez érkező kérdések jelentős része kapcsolódott az őstermelőket érintő átalányadózás témaköréhez. Ezekből válogattunk:

Kérdés: 

A kérdésben érintett adózó Ügyfelem gyümölcstermesztési tevékenység tekintetében 2021 előtt rendelkezett egyéni vállalkozói igazolvánnyal, valamint őstermelői igazolvánnyal is. A korábbi években mások által termelt gyümölcsöt is felvásárolt továbbértékesítési céllal, amit csak egyéni vállalkozóként tudott megtenni. A felvásárlást jó ideje nem végzi. Ennek ellenére 2020. december 31-ig a keletkezett bevételeket egyéni vállalkozó bevételeként számolta el.

Válasz: 

2021. évben a NAK felhívta nyilatkozattételre abban a tekintetben, hogy pontosan miként kívánja gyakorolni a gyümölcstermesztői tevékenységét. Ezen nyilatkozatban úgy nyilatkozott, hogy átalányadózó mezőgazdasági őstermelőként kíván dolgozni. Ezt követően egyéni vállalkozóként törölte a gyümölcstermesztői tevékenységet, viszont az egyéni vállalkozást megtartotta ingatlanbérbeadói tevékenységére tekintettel.

A probléma ott kezdődött, hogy a számlázó szoftverében a „cégnevet” elmulasztotta átállítani, így a kibocsátott számlák számlaképén szerepel az „E.V.” rövidítés. Így merült fel a kérdés, hogy a 2021-ben értékesített gyümölcsök tekintetében a bevételeket a NAK felé tett nyilatkozatnak megfelelően átalányadózó őstermelői tevékenység bevételeként tudja, vagy pedig a hibás számlázószoftver beállítás miatt egyéni vállalkozói bevételként lehet elszámolni?

Kiindulási pont az, hogy egy gazdasági eseményt egy esetlegesen helytelenül vagy tévesen kiállított számla nem írja felül, attól a gazdasági esemény nem változik meg. Esetünkben ez annyit jelent, hogy a 2021-ben értékesített gyümölcsök bevételeit a NAK felé tett nyilatkozatnak megfelelően átalányadózó őstermelői tevékenység bevételeként kell kezelni és elszámolni. Ez másképpen nem is lehetséges, mert 2021.-től az őstermelő egyéni vállalkozóként nem folytathat mezőgazdasági jellegű tevékenységet, ebben irányadó a NAK felé adott nyilatkozat, illetve egyéni vállalkozóként törölte a gyümölcstermesztői tevékenységet is. Tehát nincs és nem is lehet jogalapja az egyéni vállalkozóként történő számlázásnak illetve bevételnek. A leírtakból következően a gyümölcstermesztői tevékenységből származó jövedelem teljes egészében őstermelői bevételnek minősül.

A számlázást illetően pedig célszerű lenne valamennyi helytelenül kiállított számlát lesztornírozni. Feltételezhető, hogy időközben az őstermelői jogviszonyt érintően is megoldódhatott a számlázás, melynek lényege, hogy az egyéni vállalkozástól eltérő felületen kell számlázni, tehát a két jogviszony a jövőben nem keveredhet. A sztornírozást követően pedig az őstermelésre vonatkozó számlákat kell kibocsátani, értelemszerűen a 2021-es adóévre is. A lényeg, hogy a számlázást illetően is rendezett állapotot kell teremteni, mivel a leendő bevalláshoz igazodóan a bevételeknek a helyükre kell kerülniük.