Bejelentkezés

Ez a tartalom 367 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak.
Önnek válogatott legfrissebb tartalmainkat személyes kezdőlapján mindig elérheti.

Ezt kérdezték az adóvisszatérítéssel foglalkozó szakmai napunkon

A gyermeket nevelő szülőknek járó adóvisszatérítés kérdése nemcsak a gyermekes adózóknak, de a munkájukban érintett könyvelőknek és bérszámfejtőknek is érdekes lehet. Jól mutatja mindezt a ’Gyermeket nevelők Szja-visszatérítése a könyvelői munka tükrében’ című online szakmai napunk sikere: mintegy 3827 regisztráló élőben követte az eseményt! Az alkalom talán legsikeresebb része ismét a kérdések félórája volt, amiből néhányat most Önökkel is megosztunk.

A szülők elváltak, a gyermeket az anya neveli. A bírósági döntés szerint a szülői felügyelet joga közös, a gyermek lakóhelye az anya lakhelye, az apát rendszeres láthatás illeti meg, tartásdíjat fizet. Kinek jár adóvisszatérítés?
A bíróság a gyermek valamelyik szülőnél történő elhelyezése mellett általában a közös szülői felügyelet jogát meghagyja. Az adóvisszatérítésre jogosultság annál a családi pótlékra jogosult szülőnél állapítható meg, aki a gyermeket saját háztartásában neveli. Adott esetben az anya jogosult visszatérítésre, a különélő elvált apa nem.

A szülők válása után az anya újraházasodott, a nála elhelyezett gyereket az új házastársával neveli. Kit illet meg az adóvisszatérítés?
A gyermeket nevelő szülő házastársa – függetlenül attól, hogy a gyermek nem vér szerinti gyermeke – jogosult a családi pótlékra, családi kedvezményre és az adóvisszatérítésre. Az anya és új házastársa is jogosult az szja-visszatérítésre.

Elvált szülők megállapodtak a gyermekek 50-50 százalékban történő neveléséről, a családi adókedvezményt is így érvényesítik. A családi pótlékot kizárólag az anya igényelte. Mind a két szülő jogosult az adóvisszatérítésre?
Ha a felváltva gondozott gyermek után csak az egyik szülő igényli a teljes családi pótlékot, akkor csak ez a szülő jogosult családi kedvezményt érvényesíteni, és csak ezt a szülőt illeti meg az adóvisszatérítés.

Ha év közben szűnt meg a házasság hogyan érvényesíthető az szja-visszatérítés? 
Az adóvisszatérítésre az a személy jogosult, aki 2021-ben akár egy napig jogosult a családi kedvezményre. A házasságban saját háztartásban gyermeket nevelő, majd 2021-ben elváló szülők mindketten jogosultak a visszatérítésre.

Élettársak esetén semmilyen körülmények között nem jár az adóvisszatérítés?
Az élettárs a saját háztartásban nevelt gyermekre tekintettel akkor jogosult az adóvisszatérítésre, ha a gyermek saját, vér szerinti gyermeke. Ha a gyermek nem vérszerinti gyermek, az élettárs akkor jogosult adóvisszatérítésre, ha bejegyzett élettárs, vagy több mint egy éve szerepel az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában.

A házasfelek elváltak 2021 júniusában, a közös háztartás 2021 februárjában megszűnt. A gyerekek felügyelete az anyánál marad. Az apa jogosult az egész éves visszatérítésre?
Az elvált apa 2021-ben nevelt saját háztartásában gyereket, januárra, februárra jogosult volt családi pótlékra, családi kedvezményre is. Az adóvisszatérítést nem kell időarányosítani, az „teljes évre” megilleti.

Dr. Orbán Ildikó (2021-11-24)