*Munkavédelmi Szabályzat (kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez) (2025)
A kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez kötelező Munkavédelmi Szabályzat részletesen szabályozza a kiskereskedelmi és vendéglátóipari munkahelyek munkavédelmi előírásait.
A szabályzat célja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés biztosítása. Hatálya kiterjed minden kiskereskedelmi és vendéglátó egységre, azok dolgozóira, alvállalkozókra, és a munkaterületen tartózkodókra.
A munkáltató biztosítja a munkavédelmi szabályok betartását, a védőeszközöket, és a kockázatértékelést. Az egységvezető ellenőrzi a munkavédelmi szabályok betartását és biztosítja a munkaterület rendezettségét. A munkavédelmi szakember felelős a kockázatértékelésért, munkavédelmi oktatásért, és a balesetek kivizsgálásáért.
Munkahelyi biztonsági követelmények
Munkahelyek kialakítása: Ergonomikus, jól megvilágított és szellőztetett munkaterületek.
Munkaeszközök: Csak karbantartott, biztonságos eszközök használhatók.
Hűtőberendezések: Napi ellenőrzés, belülről nyitható ajtók.
Speciális tevékenységek szabályai
Mosogatás és takarítás: Rendszeresség és megfelelő tisztítószerek alkalmazása.
Tehermozgatás: Az egészséget nem veszélyeztető módon és eszközökkel.
Egyéni védőeszközök és oktatás
Védőeszközök kiosztásának, karbantartásának és rendeltetésszerű használatának biztosítása, emellett minden dolgozó számára kötelező a munkavédelmi képzés.
Munkabalesetek kezelése
Kötelező minden baleset jelentése, emellett minden esetet dokumentálni kell, és a tanulságok alapján megelőző intézkedéseket hozni. A szabályok esetleges megsértése fegyelmi eljárást, illetve bírságot vonhat maga után.