*Munkavédelmi Szabályzat (kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez) (2025)

Feltöltve: 2025.01.27.
Utoljára módosítva: 2025.01.31.
Mintát készítette: Rácz Krisztián

A kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez kötelező Munkavédelmi Szabályzat részletesen szabályozza a kiskereskedelmi és vendéglátóipari munkahelyek munkavédelmi előírásait.

A szabályzat célja az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés biztosítása. Hatálya kiterjed minden kiskereskedelmi és vendéglátó egységre, azok dolgozóira, alvállalkozókra, és a munkaterületen tartózkodókra.

A munkáltató biztosítja a munkavédelmi szabályok betartását, a védőeszközöket, és a kockázatértékelést. Az egységvezető ellenőrzi a munkavédelmi szabályok betartását és biztosítja a munkaterület rendezettségét. A munkavédelmi szakember felelős a kockázatértékelésért, munkavédelmi oktatásért, és a balesetek kivizsgálásáért.

Munkahelyi biztonsági követelmények
Munkahelyek kialakítása: Ergonomikus, jól megvilágított és szellőztetett munkaterületek.
Munkaeszközök: Csak karbantartott, biztonságos eszközök használhatók.
Hűtőberendezések: Napi ellenőrzés, belülről nyitható ajtók.

Speciális tevékenységek szabályai
Mosogatás és takarítás: Rendszeresség és megfelelő tisztítószerek alkalmazása.
Tehermozgatás: Az egészséget nem veszélyeztető módon és eszközökkel.

Egyéni védőeszközök és oktatás
Védőeszközök kiosztásának, karbantartásának és rendeltetésszerű használatának biztosítása, emellett minden dolgozó számára kötelező a munkavédelmi képzés.

Munkabalesetek kezelése
Kötelező minden baleset jelentése, emellett minden esetet dokumentálni kell, és a tanulságok alapján megelőző intézkedéseket hozni. A szabályok esetleges megsértése fegyelmi eljárást, illetve bírságot vonhat maga után.

Kapcsolódó iratminták (4)

*Munkavédelmi szabályzat (2025)
*Munkavédelmi Szabályzat (fogyatékos személy foglalkoztatása) (2025)
*Munkavédelmi szabályzat (nonprofit szervezetek számára) (2025)
*Biztonsági- és egészségvédelmi terv (BET) (2025)
Munkavédelmi Szabályzat (kiskereskedelmi- és vendéglátó tevékenységhez) (2025)