Pénzmosás elleni szabályzat ingatlanügyletekkel foglalkozó vállalkozások részére (2022)

Feltöltve: 2022.05.16.
Utoljára módosítva: 2022.05.16.
Mintát készítette: Szabóné Schmuczer Edit

 2022-es évtől már jelentős bírságra számíthatnak azok a vállalkozások, akik nem rendelkeznek aktualizált pénzmosás elleni szabályzattal. Tekintetbe véve, hogy a vonatkozó jogszabályok az elmúlt években igen jelentős változásokon estek át, a módosítások egyaránt nélkülözhetetlenek az ügyvédeknek, könyvelőknek, ingatlanközvetítőknek és adótanácsadóknak – mindazoknak, akiknek kötelező pénzmosás elleni szabályzatot készíteniük. 

Szabályzatkészítési kötelezettség
A pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. évi törvényt (Pmt.) 65. § (1) bekezdése alapján a szolgáltatók a törvényben meghatározott kötelezettségek körébe tartozó feladatok teljesítésére kötelesek belső szabályzatot készíteni.

Mi minden változott a pénzmosás elleni szabályokban? 
A pénzmosás elleni szabályok számos ponton változtak. A korábbi változásokat nem említve, a  teljesség igénye nélkül említhetjük, hogy a pénzügyi és egyéb szolgáltatók azonosítási feladatához kapcsolódó adatszolgáltatási háttér megteremtéséről és működtetéséről szóló 2021. évi XLIII. számú törvény (Afad tv.) 2021. május 22-i hatállyal – egyes rendelkezések vonatkozásában 2022. február 1-jétől, valamint 2022. július 1-jétől – szükségessé tette új belső szabályzati elemek beiktatását, valamint számos pontban módosította a 2017. évi LIII. évi törvényt (Pmt.).