Hulladékgazdálkodási szabályzat (2023)

Feltöltve: 2023.01.29.
Utoljára módosítva: 2024.01.29.
Mintát készítette: dr. Farkas-Csamangó Erika

A hazai és uniós környezetvédelmi előírások szigorításai tették szükségessé a hulladékgazdálkodással kapcsolatos jogszabályok átfogó módosítását még 2021-ben, de a változás a 2023-as szabályzatfrissítéseket is érinti. Az igazán nagy változás 2023. július 1-étől következik, ami azt jelenti, hogy a 2023-as szabályzatokat két időállapotban is el kell majd készíteniük a vállalkozásoknak.

Számos, hulladékgazdálkodási szabályzatot érintő változás 2021-től
2021. február 25-én került kihirdetésre és 2021. márciusától hatályos és azóta is folyamatos változásokat léptet életbe a hulladékgazdálkodás hazai rendjét alapvetően megváltoztató új jogszabály. A korábbi hulladéktörvény módosítását elsősorban a körforgásos gazdaság európai uniós elvének és követelményeinek való megfelelés inspirálta. Az új szisztéma egy minden eddiginél kiterjedtebb állami szerepvállalást és szigorúbb szankciórendszert intézményesít a hulladékgazdálkodás terén.

Miért kell körültekintően elkészíteni a hulladékgazdálkodási szabályzatot?
A korábbi változások ugyan már 2021. márciusától hatályba léptek, az azóta eltelt időben azonban újabb, hulladékgazdálkodással összefüggő változások történtek pl. a környezetvédelmi termékdíj vonatkozásában. Legfőképpen azonban a koncessziós rendszer bevezetésével összefüggő júliusi nagy változások miatt is körültekintően, nyári időállapotot jelölve, szükséges a vállalkozásoknak hulladékkezelési szabályzataikat összeállítaniuk. 

Hatálybalépés: 2021 és 2023 között folyamatosan

Az illegális hulladéklerakás felszámolásával és a hulladékgazdálkodási hatóság felállításával kapcsolatos szabályozás, illetve a szankciórendszerrel kapcsolatos új szabályozás, valamint a hatósági jogkörgyakorlás módosulása szintén 2021. március 1-jén lépett hatályba. A 2023-tól felálló hulladékgazdálkodási koncessziós rendszerre vonatkozó szabályok közül számos rendelkezés hatályba léptetésére már 2021-ben sor kerül. A törvény egyes rendelkezései (pl. a visszaváltási díjas rendszer) 2023. július 1-jén lép hatályba, míg vannak olyan rendelkezései, melyek 2023 decemberében (pl. biohulladék elkülönített gyűjtése), vagy 2025. január 1-jén (textilhulladékok elkülönített gyűjtése) lépnek hatályba.


 

Hulladékgazdálkodási szabályzat 2023 minta