Cafetéria szabályzat (2023)

Feltöltve: 2023.10.31.
Utoljára módosítva: 2024.04.16.
Mintát készítette: Szabóné Schmuczer Edit

A SZÉP Kártya „zsebeinek” év eleji megszüntetése után fél évvel idén nyáron újabb kedvező szabályokat vezetnek be a cafetéria keretek felhasználhatóságában. Az alábbiakban a 2023. augusztus 1. és 2023. december 31. között érvényes SZÉP Kártya-szabályokat mutatjuk be részletesen.

A Kormány egy korábbi döntése alapján 2023. január 9-től megszűntek a Széchenyi Pihenő Kártya (a továbbiakban: SZÉP Kártya) alszámlái (zsebei), azaz ettől az időponttól a Kártya teljes kerete egységesen valamennyi szolgáltatásra felhasználható. A Széchenyi Pihenő Kártya felhasználásának veszélyhelyzetben történő eltérő alkalmazásáról szóló 237/2023. (VI. 19.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Rendelet) további kedvező szabályokat tartalmaz, jelentősen kibővíti a SZÉP Kártya felhasználhatóságát, illetve a keret emeléséről is rendelkezik. Az új – átmeneti – szabályozás komoly segítséget jelenthet a kártyatulajdonosoknak, és tágítja a munkáltatók lehetőségeit is.

Új felhasználási lehetőségek

A Széchenyi Pihenő Kártya kibocsátásának és felhasználásának szabályairól szóló 76/2018. (IV. 20.) Korm. rendelet részletesen meghatározza, hogy a SZÉP Kártyán lévő összeg milyen szolgáltatásokra vehető igénybe.

A Rendelet értelmében 2023. augusztus 1-től 2023. december 31-ig a SZÉP Kártyával kezdeményezett fizetés a kereskedő által értékesített élelmiszer vásárlására is felhasználható.

A SZÉP Kártya keret emelése

Az alcím kicsit megtévesztő, mert tulajdonképpen nem a keret emeléséről van szó, hanem egy egyszeri juttatásról, amely a SZÉP Kártyára meghatározott rekreációs keretösszegen (2023-ban 450.000 forint) felül adható kedvező közteher-fizetés mellett.
A juttatás összege legfeljebb 200.000 forint lehet, amelyet 2023. augusztus 31. és 2023. december 31. között adhat a munkáltató.
Az egyszeri juttatásként adható összeg arányosításáról nem intézkedik a Rendelet, így az minden munkavállalónak teljes összegben adható függetlenül attól, hogy a munkaviszonya a teljes évben fennáll e.
Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy a rekreációs keretösszeg teljes összege akkor illeti meg a munkavállalót, ha az egész évet (azaz 365 napot) a munkáltató alkalmazásában tölti.  Amennyiben a munkavállaló munkaviszonya csak az év egy részében áll fenn, az adható keret a 450 ezer forintnak a munkavállaló által az adott munkáltatónál az adóévben eltöltött napokkal arányos összege.

Néhány fontos szabály

Érdemes felidézni, hogy a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (5) bekezdésének értelmében munkáltatónak minősül a társas vállalkozás is; illetve munkavállalónak minősül a munka törvénykönyvéről szóló törvény előírásai szerint a munkáltatónál másik munkáltató utasítása alapján a munkaszerződésében rögzített munkahelytől eltérő helyen munkát végző munkavállaló és a társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is.

A béren kívüli juttatásnak minősülő rekreációs keretösszeg, valamint az egyszeri juttatás összege után a munkáltatónak 15 százalékos személyi jövedelemadót és 13 százalékos szociális hozzájárulási adót kell fizetnie. Az ezt meghaladó összeg viszont már más kategóriába esik, és béren kívüli juttatásnak nem minősülő meghatározott juttatásként kell meghatározni a közterheit. Ez azt jelenti, hogy a kifizetőnek a SZÉP Kártyára utalt összeg 1,18-szoros összege után kell megfizetnie az szja-t és a szocho-t.

Cafetéria szabályzat 2023 minta