Biológiai kockázatértékelési szabályzat (2020)
Biológiai kockázatértékelés
Bizonyos munkakörökben, ahol fertőzésveszély, vagy járványveszély lehetősége áll fenn, biológiai kockázatértékelést kell elvégezni (biológiai kóroki tényezők felmérése), annak érdekében, hogy a munkavállaló biztonságát és egészségét fenyegető kockázatot meg lehessen becsülni.
Csak szakember végezheti!
A biológiai kockázatértékelés elkészítése is szaktevékenységnek minősül, kizárólag munkabiztonsági szakképesítéssel rendelkező személy végezheti.
Éves kötelezettség
A biológiai kockázatértékelést évente, továbbá minden olyan esetben meg kell ismételni, amikor a körülmények megváltozása ezt indokolttá teszi (61/1999. (XII.1.) EüM rendelet). A munkáltatónak kell meghatároznia a munkavállalókat érő expozíció (veszélyeztetettség) jellegét, időtartamát és amennyiben lehetséges mértékét. A biológiai kockázatértékelést, kockázatbecslést minden (az adott munkahelyen ténylegesen megjelenő) biológiai tényezőre ki kell terjeszteni.
A biológiai kockázatbecslés, kockázatértékelés az alapja a szükséges egyéni védőeszközök, illetve a munkaköri védőoltások meghatározásának.
Biológiai kockázatértékeléssel érintett munkahelyek
Biológiai veszélyekkel rendelkező munkahelyek lehetnek jellemzően:
- hulladékkezelés, szennyvíztisztító üzemek
- építőipar (természetes anyagok pl. agyag, szalma, nád feldolgozása; épületek átépítése)
- mezőgazdaság, erdészet, kertészet
- az összes tevékenység, melynek során állatokkal vagy állati eredetű anyagokkal érintkezhetnek
- élelmiszergyártás
- mikrobiológiai analitikus laboratóriumok vagy biotechnológiai vállalatok
- egészségügy és szociális munka
Az ágazati specifikumoktól függetlenül légkondicionáló rendszerekkel rendelkező és magas páratartalmú munka területek (textilipar, nyomdaipar és papírgyártás), irodaházak.