*Belső ellenőrzési kézikönyv (köztulajdonú társaság) (2022)

Feltöltve: 2022.01.29.
Utoljára módosítva: 2023.03.28.
Mintát készítette: ETK

Lényeges változások 2020-tól a belső ellenőrzés szabályozásában

2020. január 1-jétől módosult a köztulajdonban álló gazdasági társaságok takarékosabb működéséről szóló 2009. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Takarékostv.) és kiegészült a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszerére vonatkozó szabályokkal. A Takarékostv. végrehajtási rendeleteként szintén 2020. január 1-jével hatályba lépett a köztulajdonban álló gazdasági társaságok belső kontrollrendszeréről szóló 339/2019. (XII. 23.) Korm. rendelet (továbbiakban: Gtbkr.), amely a részletszabályokat tartalmazza.

A Gtbkr. rendelkezéseinek alkalmazását többször módosították, 2020. július 1-ről 2020. október 1-re.

Mit kell alkalmazni 2021-től?

A legújabb módosítás a 2020. október 27-i 231. számú Magyar Közlönyben jelent meg. A módosítás szerint a rendeletben meghatározottakat 2021. január 1-jétől kell alkalmazni, illetve 2021. évre vonatkozóan 2022-ben kell a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetőjének nyilatkozatban értékelni a köztulajdonban álló gazdasági társaság belső kontrollrendszerét.
Természetesen a jogszabály nem tiltja, hogy a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetője a gazdasági társaság belső kontrollrendszerét korábban kialakítsa és megfelelően működtesse.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy a belső kontrollrendszer kialakításához az állami vagyon felügyeletéért felelős miniszter által az államháztartásért felelős miniszter egyetértésével irányelv kerül kidolgozásra, mely segítséget nyújt a belső kontrollrendszer megfelelő kialakításához és működtetéséhez.

 Az irányelv elősegíti a törvényi és egyéb jogszabályi előírások helyes, azonos módon való értelmezését, a rugalmas alkalmazkodást, színvonalasabb munkavégzést. Az irányelvben foglaltak elsősorban ajánlások, gyakorlati útmutatók, amelyek segítenek a köztulajdonban álló gazdasági társaság első számú vezetőjének a jogszabályi előírásoknak megfelelő belső kontrollrendszer létrehozásában és annak lehető leghatékonyabb működtetésében.