Alvállalkozási szerződés (felületkezelés)

Feltöltve: 2021.11.19.
Utoljára módosítva: 2022.10.19.
Mintát készítette: dr. Anda Péter

Alvállalkozói szerződés

A fővállalkozó a megrendelő vállalkozója, az alvállalkozó közvetlenül nem kerül jogviszonyba a fővállalkozó megrendelőjével. Az alvállalkozás általában keretszerződéseken alapul és a felek e keretszerződéseket konkretizálják az egyes konkrét projektet megvalósítását célzó megállapodásaikban. 

Az alvállalkozás alapja, hogy a vállalkozási szerződések kapcsán a jogalkotó nem teszi kötelezővé a személyes munkavégzést, ettől azonban a felek megállapodásukban eltérhetnek. Ha tehát a megrendelő valamilyen oknál fogva abban érdekelt, hogy a munkát személyesen az általa kiválasztott vállalkozó végezze el, kizárható további alvállalkozók bevonása, vagyis az ilyen tilalmat megállapító szerződéses kikötés a jogalkotó alvállalkozó igénybevételét megengedő felhatalmazása ellenére érvényes.

Az új kódex nem tartalmazza a Ptk. az 1959-es Ptk. 391. §-ának alvállalkozó igénybevételét kimondó rendelkezését. A Ptk. 6:129. §-a általános szabályként biztosítja ezt a jogot, a 6:148. §-a pedig rögzíti a közreműködőért való felelősség szabályait.
 

Kapcsolódó jogszabály

2013. évi V. törvény
Letölthető alvállalkozói szerződés