*Pénzkezelési szabályzat (2023)

Feltöltve: 2023.05.26.
Utoljára módosítva: 2023.05.26.
Mintát készítette: Szabóné Schmuczer Edit

A szabályzatok egy részének elkészítése kötelező, míg más részüket a szervezet saját átlátható és szervezett működése miatt maga alakítja ki. A szabályzatokat a gyakorlatban a legfőbb szerv fogadja el, de létesítő okirat ettől eltérően is rendelkezhet. A pénzkezelési szabályzat is a kötelező szabályzatok közé tarozik.

2007 óta kötelező a cégeknek pénzkezelési szabályzattal rendelkezniük, tekintetbe véve, hogy a számviteli törvény (2000. évi C. törvény, Szt.) előírása szerint a számviteli politika keretében el kell készíteni a pénzkezelési szabályzatot. Érdemes különösen tekintettel lenni erre a kötelezettségre, mivel egy esetleges vizsgálat során is kiemelt figyelmet kapnak a számviteli politika részeként elkésztendő szabályzatok, a bírság mértéke pedig több százezer forint is lehet. 

Miért kötelező mindenkinek? 
A pénzkezelési szabályzat a cégek méretétől, foglalkoztatottjai számától függetlenül kötelező. A legkisebb cégek esetében is elengedhetetlen körülhatárolni a magán- és a céges vagyon elemeit, és fontos, hogy a szabályzat megfeleljen a mindenkori számviteli fegyelem és bizonylatolási elv előírásainak. 

Ez fog változni július 1-étől
A kormány a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló 2009. évi LXXXV. törvény július 1-től életbe lépő módosítása új ingyenes, díjtól, és költségtől mentes  készpénzfelvételi kedvezményt, un. cash-bach szolgáltatást tesz lehetővé azoknál a kereskedőknél, akik csatlakoznak ehhez a körhöz. 
A cash-back szolgáltatás (vásárlással összekötött készpénzátvétel) lényege, hogy azoknál a kereskedőknél, akik csatlakoznak ehhez a körhöz, havonta legfeljebb 2 alkalommal, összesen legfeljebb 40 000 forintig ingyen vehetnek fel készpénzt a vásárlóik, ha mellette vásárolnak is a kártyájukkal. Ez a lehetőség a külföldi vásárlókra nem vonatkozik, és kizárólag forintban vezetett számláról vehető igénybe. 

 

 

Pénzkezelési szabályzat minta