Bejelentkezés
Szűkült a fordított adózás esetköre a munkaerő kölcsönzésben
2021. január 1-jétől csak bizonyos esetekben adózik fordítottan a munkaerő kölcsönzése, kirendelése, illetve rendelkezésre bocsátása és ettől az időponttól az iskolaszövetkezetek és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek szolgáltatásnyújtására sem alkalmazható a fordított adózás.

2015. január 1-jétől fokozatosan bővült azon munkaerő kölcsönzési-, illetve a munkaerő kölcsönzési szolgáltatással azonos megítélés alá eső szolgáltatások köre, amelyek a fordított adózás hatálya alá tartoznak. A bővített alkalmazási hatály fenntartására Magyarország a 2018/486 tanácsi végrehajtási határozat alapján 2020. december 31-éig jogosult. A derogációt engedélyező határozat időbeli hatályához igazodva 2021. január 1-jétől a derogációval érintett ügyleteket szükséges kivezetni a fordított adózás hatálya alól. Így 2021. január 1-jétől kizárólag akkor adózik fordítottan a munkaerő kölcsönzése, kirendelése, illetve rendelkezésre bocsátása, ha az Áfa törvény 10. § d) pontja szerinti ingatlanátadáshoz vagy szolgáltatásnyújtásnak minősülő olyan építési-szerelési és egyéb szerelési munkához kapcsolódik, mely ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására - ideértve a bontással történő megszüntetését is - irányul.
Érdemes kiemelni, hogy a munkaerő kölcsönzés, kirendelés, illetve rendelkezésre bocsátás az ingatlan létrehozatalára, bővítésére, átalakítására vagy egyéb megváltoztatására - ideértve a bontással történő megszüntetését is - irányuló, szolgáltatásnyújtásnak minősülő építési-szerelési és egyéb szerelési munkák esetén abban az esetben is alkalmazandó, ha az ingatlan létrehozatalához, bővítéséhez, átalakításához, egyéb megváltoztatásához építési hatósági engedély nem szükséges, építési hatósági tudomásulvételi eljáráshoz vagy egyszerű bejelentéshez nem kötött.
2021. január 1-jétől az iskolaszövetkezetek és a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek szolgáltatásnyújtására sem alkalmazható a fordított adózás.


Vonatkozó jogszabály:
2007. évi CXXVII. törvény az általános forgalmi adóról

Adópraxis (2019-02-13)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.