Bejelentkezés
Július 1-jétől csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke
Az Országgyűlés a 2019. június 12-i ülésnapján elfogadta a szociális hozzájárulási adó mértékének csökkentéséről és az ezzel összefüggő más törvények módosításáról szóló törvényt, mely a Magyar Közlöny 105. számában 2019. június 24. napján kihirdetésre került.

Az Országgyűlés által elfogadott és 2019. július 1. napján hatályba lépő törvény értelmében a szociális hozzájárulási adó mértéke 19,5 százalékról 17,5 százalékra csökken.

A szociális hozzájárulási adó évközi csökkentésével összefüggésben szükségessé vált a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvényben (a továbbiakban: Szja tv.) az összevont adóalap megállapításánál alkalmazott szabályok módosítása. Ennek megfelelően, amennyiben egy adott jövedelem után a magánszemély kötelezett a szociális hozzájárulási adó megfizetésére (feltételezve, hogy az költségként nem elszámolható, vagy azt nem térítik meg a magánszemély számára), úgy az Szja tv. 29. §-a szerint a megállapított jövedelem 85 százalékát kell jövedelemként figyelembe venni a korábbi 84 százalék helyett. Figyelemmel arra, hogy ugyanezen szabály az adóelőleg megállapítására vonatkozó rendelkezések között is megjelenik, így 2019. július 1-jei hatállyal az Szja tv. 47. § (5) bekezdésében is módosul a 84 százalék 85 százalékra.

A szociális hozzájárulási adó évközi csökkentésével összefüggésben szükségessé vált az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulásról szóló 2005. évi CXX. törvény módosítása is. Ennek megfelelően a kifizető által fizetendő ekho mértéke 17,5 százalékra csökken.

A szociális hozzájárulási adó évközi csökkentése miatt módosítani kellett a kisadózók ellátási alapját is, tekintettel arra, hogy a tételes közterhen belül a szociális hozzájárulási adórész csökken, vagyis az egyéni járulékoknak megfelelő adórész növekszik, és ezért az ellátások alapjaként is magasabb összeget szükséges figyelembe venni. Ennek megfelelően a kisadózó vállalkozások tételes adójáról és a kisvállalati adóról szóló 2012. évi CXLVII. törvény 10. § (1) bekezdésében meghatározott havi ellátási alap a főállású kisadózók esetében 2019. július 1-jétől emelkedik. Ennek megfelelően a főállású kisadózók havi ellátási alapja 50.000 forint tételes adó fizetése esetén 94.400 forintról 98.100 forintra, 75.000 forint tételes adó fizetése esetén pedig 158.400 forintról 164.000 forintra emelkedik.

 

 

Adópraxis (2019-06-28)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.