Bejelentkezés
Jogszabályfigyelő – központban a közbeszerzések
Több lényeges jogszabály-változás is történt március utolsó hetének jogalkotási periódusában. Elsősorban az építőipar és a beruházások területe bővült új szabályokkal az előző héten. Mutatjuk a legfontosabb újdonságokat!

Az ingatlan-nyilvántartási és térképészeti feladatok átrendezéséről szóló kormányrendelet értelmében a fővárosi kormányhivatal több osztályának feladatát – közfeladat-ellátási és tovább-foglalkoztatási kötelezettséggel – jogutódlással, a Lechner Tudásközpont Területi, Építészeti és Informatikai Nonprofit Kft. látja el a jövőben. (59/2019 (III. 25.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 49.szám)

Változnak egyes nagyberuházásokhoz kapcsolódó régészeti feladatellátásra vonatkozó különös szabályok. A kiemelt nagyberuházások kivitelezési idejének csökkentése a célja a módosításnak azzal, hogy az örökségvédelmi szerv a gyűjtőterületén érintett megyei hatókörű városi múzeum, Budapesten a Budapesti Történeti Múzeum útján gondoskodik a megelőző feltárás elvégzéséről. A hatóságnak a megelőző feltárás engedélyezésére irányuló eljárásában szakhatóság nem vesz részt, szakkérdést nem kell vizsgálni. (2019. évi XVIII. törvény, Magyar Közlöny 50. szám)

Zajkibocsátás határértékek alóli felmentést kaphatnak nemzetközi licenccel rendelkező versenypálya üzemeltetői egy módosító rendelet szerint. (8/2019 (III.26.) AM rendelet, Magyar Közlöny 50. szám)

Módosultak az elektronikus közbeszerzéshez kapcsolódó részletszabályok is. A változások egyike, hogy a részekre történő ajánlattétel esetén nem kérhető a gazdasági szereplőtől olyan nyilatkozat vagy igazolás benyújtása, amelyet ugyanazon közbeszerzési eljárás valamely része tekintetében a gazdasági szereplő már benyújtott. Az ajánlattevő nyilatkozik arról, hogy mely rész tekintetében benyújtott nyilatkozatot vagy igazolást kéri figyelembe venni a bírálat során. (66/2019 (III. 27.) Korm. rendelet, Magyar Közlöny 51. szám)

Változnak a közbeszerzési és tervpályázati hirdetmények feladásának, ellenőrzésének és közzétételének szabályai. Hirdetményt közzétételre csak az a ajánlatkérő küldhet meg, illetve hirdetményben ajánlatkérőként csak olyan szervezet szerepelhet, amely az adatváltozásra vonatkozó értesítési kötelezettségének. Az ajánlatkérő a megindítandó eljárásról szóló összefoglaló tájékoztatásáért korábban fizetendő rendszerhasználati díjat eltörölték. (5/2019 (III. 28.) MvM rendelet, Magyar Közlöny 52. szám)
 

Adópraxis (2019-04-01)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.