Bejelentkezés
Cafetéria 2019-ben: szűkített kínálat
A 2019-ben életbe lépő szabályok alapjaiban rengették meg a béren kívüli juttatások rendszerét. A magyarországi vállalkozások (különösen azok mintegy 98 százalékát kitevő kkv-k) életében fontos kérdés idén, hogy élnek-e a cafeteria-rendszer kínálta lehetőségekkel, vagy sem. Mellékelt cafetéria-szabályzatunk mellett kövesse nyomon tudástárunk hetente bővülő kínálatát - eddig 20 új, vállalkozásoknak szóló, aktualizált szabályzattal jelentkeztünk!

"Cafeteria szabályzat (2019)" - DOKUMENTUM LETÖLTÉSE

A munkáltatóknak 2019-től alaposan meg kell tervezniük, hogy milyen juttatásokban szeretnék dolgozóikat részesíteni. Január 1-jével megszűnt számos eddig adómentes elem, a béren kívüli készpénz-cafeteria, és az egyes meghatározott juttatások nagy része is. Az eddigi juttatások közül sok bérjövedelemként adóköteles 2019-től.

Mi adható akkor a munkavállalónak cafeteriaként?

2019-ben is adómentesen adható juttatások: 
-    munkáltató által biztosított ingyenes vagy kedvezményes számítógép-használat,
-    bölcsődei, óvodai szolgáltatás, étkeztetés munkáltató által átvállalt térítése, a munkavállaló vagy a munkáltató nevére szóló számla ellenében,
-    sportrendezvényre szóló belépőjegy, bérlet a minimálbért meg nem haladó értékben,
-    kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegy, bérlet a minimálbért meg nem haladó értékben,
-    munkavégzéshez szükséges munkaruházat (egyenruha, védőruha, formaruha),
-    ingyenes védőoltás (felső korlát nélkül adható),
-    munkába járás térítése: közigazgatási határon kívülről történő munkába járás térítésköteles 86%-ban, de adómentesen adható 100%-ban is.
-    utazási költségtérítés: gépjárművel történő munkába járás esetén a munkáltató minimum 9 Ft/km, de akár 15 Ft/km költségtérítést is adhat adómentesen munkanaponként a munkavállalója részére.
A béren kívüli juttatásokat annak tudatában adhatja a munkaadó, hogy 2019-től ezt 34,50%-os közteher terheli: 15% szja, 19,50% szocho, amelyet a juttatás értékére kell számítani (azaz az 1,18-szoros szorzót e körben nem kell alkalmazni).

A választható juttatások körében az egyedüli béren kívüli juttatásként megmaradt elem a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP kártya), évente maximum 450 000 Ft értékben:
-    SZÉP-kártya vendéglátásra (150 000 forint /év összeghatárig)
-    SZÉP-kártya szálláshely-szolgáltatásra (225 000 forint /év összeghatárig)
-    SZÉP-kártya szabadidős tevékenységre (75 000 forint /év összeghatárig)

Az egyes meghatározott juttatások esetében továbbra is megmarad az 1,18-szoros szorzó, így a fentiekben megismert adómértékek mellett a közterhek a juttatás 40,71%-át jelentik.
Ide tartozik
-    a SZÉP-kártya keretösszeget meghaladó része,
-    az önkéntes kölcsönös biztosító pénztárba befizetett összeg,
-    tanulószerződéssel, együttműködési megállapodással vagy hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott tanuló részére ingyenesen/kedvezményesen átadott termék/nyújtott szolgáltatás,
-    évi egy alkalommal nyújtott csekély értékű ajándék – a minimálbér 10%-ig,
-    hivatali, üzleti utazáshoz kapcsolódó étkezés vagy más szolgáltatás révén a magánszemélynek juttatott adóköteles jövedelem.
 
 

Sinka Júlia (2019-02-26)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.

A dokumentum ingyenes letöltéséhez kérjük, adja meg alábbi adatait!

A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.