Már a borravaló is adózik?

Ferencz Krisztina Dátum Legutoljára frissítve: 2020.01.19

Olvasási idő:


Ez a tartalom 1553 napja jelent meg, lehetséges, hogy az itt szereplő információk már nem aktuálisak. Legfrissebb tartalmainkat itt érheti el.

A borravaló tárolásával és kezelésével összefüggésben több jogeset is született, de egyelőre még csak a készpénzes fizetés elvei rendeződtek megnyugtatóan. A kérdés fontos, hiszen komoly összegű bírság és üzletbezárás is kilátásba helyezhető a borravalók szabálytalan kezelésének eseteiben. Szakértőink szerint a legjobb megoldás, ha erre is csináltatunk egy külön szabályzatot.

Egy tavaly év végén megjelent cikkünkben és a témát most újólag feldolgozó írásunkban bemutattuk azt a jogesetet, amelyben a bíróság azt az álláspontot alaktotta ki, miszerint a "borravalót" nem lehet pénztárgépben „tárolni”, pontosabban azt a pénztárgépben „elkülönítetten kell elhelyezni”. Éppen itt az ideje annak, hogy a friss joggyakorlat nyomán hosszabban is elemezzük a borravalóval összefüggő legfontosabb alapkérdéseket!

Először tisztázzuk: mi is az a borravaló?

A borravalót nem szabad összekeverni a felszolgálási díjjal.

A borravalóra nem kötelezzük a vendéget, a borravalót a vendég önszántából adja (ha adja), annyit ad, amennyit akar, és mindezt azért, hogy meghálálja vele szolgáltatásunkat. Így hát a borravaló sem a nyugtán, sem a számlán nem szerepelhet, már csak azért sem, mivel nem minősül ellenértéknek. Tekintettel továbbá arra, hogy a borravaló nem ellenérték, így az áfa-alapot sem képez, még akkor sem, ha bekerül a pénztárgép kasszájába.
A jogszabály több módszert is megenged a borravaló kezelésére, a lényeg: pontosan fogalmazzuk meg és írjuk le, melyik módszert alkalmazzuk. A pénzkezelési szabályzatunk mellé készítsünk egy borravaló-kezelési szabályzatot is! Készítsük el már csak azért is, mivel a borravaló kezeléséről a foglalkoztatónak a foglalkoztatottakkal előzetesen megállapodnia szükséges.
A felszolgálási díjjal ellentétben nincs arra szabály, hogy a borravalót kötelező lenne felosztani, a vendéglátós dönthet akár úgy is, hogy megtartja az egészet, de amennyiben így van, azt is írjuk le.

Milyen módszerekkel kezelhetjük a borravalót?

 Először is azt kell eldöntenünk, hogy a felszolgálók eltehetik-e a vendégtől kapott borravalót, vagy az megy a „közösbe”, és majd a főnök elosztja (ha elosztja), esetleg a főnök nélkül a munkavállalók osztják fel egymás között.

Nagyon gondoljuk meg ezt a döntést, mert amennyiben a munkáltatóhoz folyik be a borravaló, és azt ő osztja el, úgy az bérjövedelemként viselkedik.

Amennyiben viszont a felszolgáló közvetlenül a vendégtől kapja a borravalót, úgy az adómentes, és a felszolgáló eldöntheti, kíván-e utána 15%-os nyugdíjjárulékot fizetni. Most még fizethet, de a tervek szerint júliustól ez a lehetőség megszűnik. Ne ijedjünk meg, nem azért szűnik meg, mert kötelező lesz a fizetés, hanem azért, mert egyszerűen járulékmentes lesz ebben a formájában a borravaló.

A következő lépés annak eldöntése, hogy hol tartsuk a borravalót.
Alapvetően három lehetőség adott, és mindhárom szabályos.
- a felszolgálók azonnal elteszik a borravalót, vagy
- elkülönítve – például egy dobozkában – gyűjtik, vagy
- bekerül az online pénztárgép kasszájába.

Amennyiben amellett döntöttünk, hogy a felszolgálók eltehetik a vendégtől kapott borravalót, és az nem a „közösbe” megy, nyilván úgy észszerű, ha azt azonnal el is teszik. Nézzük kicsit gyakorlatiasabban, hogy is oldható ez meg!
A pénztárgéprendelet (48/2013. (XI. 15.) NGM rendelet) szerint a pénztárgéphez hozzárendelten pénztároló eszközt kell tartani. Fontos szó a „hozzárendelten”, azaz egyértelműen legyen hozzárendelve az az eszköz a pénztárgéphez, de az nincs meghatározva, hogy fizikailag. Lehet az a pénztároló eszköz éppen egy brifkó is, de az legyen megjelölve, és legyen leírva a szabályzatunkban is, hogy az a brifkó a pénztároló eszköz.

Egy példa a helyes eljárásra, amennyiben nem szeretnénk a kasszába helyezni a borravalót!
A vendég fizetne az asztalnál, a felszolgáló fogja a nyugtát, és viszi a brifkót. A vendég átadja a pénzt a borravalóval együtt. A felszolgáló átadja a visszajárót (ha van), és csak a nyugta összegét teszi bele a brifkóba. A borravalót vagy zsebre teszi, vagy beledobja a borravalós dobozkába. Egyébként akár az is teljesen szabályos lehet, hogy minden felszolgálónak van egy külön kis malacperselye, és abba dobálja a borravalóját. Így az is maximálisan biztosítva van, hogy ő azt a vendégtől közvetlenül kapta, és így adómentes bevételnek számít.
Sok helyen úgy működnek, hogy nem használnak brifkót, csak a kasszafiókot. A nyugtát viszik a vendégnek, elfogadják a pénzt, visszamennek a kasszához, beteszik a pénzt, és ha szükséges, viszik a visszajárót. Ez is teljesen rendben van, csak arra figyeljünk itt is, hogy a borravalót ne tegyük be a kasszába, hanem tegyük zsebre, vagy dobjuk a borravalós dobozkába (vagy a malacperselyünkbe…).
Noha sok a vendég, csúcsforgalom van, türelmetlenek, sietnek, de higgyük el, megéri az a pár másodperc ráfordítás, amíg a borravalót különválasztjuk.

(Cikkünket teljes terjedelmében az Adózási Módszertani Szemle januári számában olvashatják)