Bejelentkezés
Bizottsági tárgyaláson az Mt. javaslat: 400 órás túlmunka csak kollektív szerződés alapján?
Folytatódott a Munka Törvénykönyve munkaidő-szervezéssel kapcsolatos szabályaira vonatkozó törvényjavaslat parlamenti tárgyalása. Az Országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottsága többek között javasolta, hogy a munkaidő beosztást a munkavállaló kezdeményezésére, vagy hozzájárulásával akkor lehessen módosítani, ha a kérelmet, illetve hozzájárulást írásba foglalják. Egy másik módosító szerint csak kollektív szerződésben lehetne megállapodni a 400 órás rendkívüli munkaidőről.

A Munka Törvénykönyve (Mt.) módosítására irányuló törvényjavaslat tárgyalása általános vitával nyílt meg november 27-én. A javaslat tárgyalására kijelölt vállalkozásfejlesztési bizottság a részletes vita során, december 4-én módosítási javaslatokat fogalmazott meg, amelyet az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága tárgyal majd tovább, és állásfoglalást követően maga is fogalmazhat meg módosításra irányuló javaslatokat. 

A törvényalkotási bizottság az általa támogatott, részletes vitát lezáró bizottsági módosítókat, valamint az általa megfogalmazott esetleg további módosítást foglalja majd egy indítványba (összegző módosító javaslat). Ezt az összegző jelentésével együtt fogja benyújtani az Országgyűlés részére. A képviselők a tárgyaló bizottság részletes vitáról szóló bizottsági jelentéséről, valamint a törvényalkotási bizottság összegző jelentéséről, és az esetleges összegző módosító javaslatokról folytatnak majd vitát. Így a következő napokban minden bizonnyal folytatódik a parlamenti egyeztetés a munkajogi kódexről.


A vállalkozásfejlesztési bizottság módosító javaslatait az alábbiakban foglaltuk össze:

•    A munkaidő beosztást a munkavállaló kezdeményezésére, vagy hozzájárulásával akkor lehet módosítani, ha a kérelmet, illetve hozzájárulást írásba foglalják.

•    A jelenleg hatályos szabályozás az idényjellegű munkánál, a megszakítás nélküli munkarendben foglalkoztatottaknál, és a többműszakos munkarendben foglalkoztatottaknál alkalmazott egyenlőtlen pihenőidő beosztás esetén a havonta kiadandó heti pihenőidők számáról nem szól. A novemberben benyújtott módosítás ezt a hiányosságot megszüntette volna és ezeknél az atipikus foglalkoztatási formáknál is - az egészséges és biztonságos munkavégzés, valamint a munkavállalók védelme érdekében - havonta legalább egy pihenőnap beosztását tette volna kötelezővé a munkáltató számára. A bizottság ugyanakkor ennél is tovább menne: javaslatuk szerint az atipikus munkaviszonyban dolgozóknál havonta legalább heti két pihenőnapot kellene beosztani.  

•    Egyértelművé tennék, hogy fiatal munkavállaló esetén a heti pihenőnap és a heti pihenőidő egyenlőtlenül nem osztható be.

•    A tárgyaló bizottság módosító javaslata szerint a rendkívüli munkaidő főszabály szerint 250 óra maradna. A tervezetben szereplő 400 óráról csak kollektív szerződésben lehetne megállapodni. Eszerint tehát az Mt. jelenlegi rendelkezése szerinti, kollektív szerződésben megállapítható 300 óra emelkedne 400 órára. Ezzel "ösztönöznék" a munkáltatókat a kollektív szerződések megkötésére.
Amit csak tudni érdemes a Munka Törvénykönyve változásairól:


Kattintson ide és regisztráljon most az Mt. szabályait részletesen feldolgozó kézikönyvünk online olvasására!
2019. január 31-ig díjmentes hozzáférést biztosítunk Önnek a kiadványhoz - és ígérjük, a javaslat elfogadását követően mielőbb frissítjük is a magyarázatokat.

 

 

 

 

 

Adópraxis (2018-12-05)

Tudjon meg mindent a cégkapuról

Segédletünkben összegyüjtöttük a január elsejétől életbe lépő változások gyakorlati útmutatóit.

Ha már előfizetőnk, kérjük, jelentkezzen be és keresse a "Cégkapu segédletek" menüpontot.

Előfizetés nélkül pedig kérje díjmentes segédletünk hozzáférését ingyenes regisztrációval!


Az űrlap kitöltését követően azonnal elküldjük Önnek e-mailen a Cégkapu segédleteket!
A gomb megnyomásával elfogadja adatvédelmi szabályzatunkat, és önként kifejezetten hozzájárul ahhoz, hogy az abban foglaltaknak megfelelően a Menedzser Praxis Kft. visszavonásig kezelje és tárolja adatait.